Onze Top van Filosofische activiteiten

Filosofie leesgroep Plato: 8 januari /15 januari

We duiken in enkele van de mooiste en belangrijkste dialogen en teksten van de Griekse filosoof Plato (4e E v. Chr). In Apologie spreekt Socrates zijn beroemde verdedigingsrede uit tegenover de Atheense jury op het proces dat uiteindelijk tot zijn veroordeling en het drinken van de gifbeker leidde. Phaedrus laat ons kennismaken met verschillende thema’s van Plato’s filosofie: de liefde, retoriek, de Ideeënleer en het geschreven woord. In Io maken we tenslotte kennis met Plato’s visie op kunst, poëzie en inspiratie.

Lees meer op: https://www.vormingplusgent-eeklo.be/filosofieleesgroep-plato

Locatie: Bibliotheek De Waalse Krook

Debat spermadonorschap en het gezin 2.0: 19 maart

Voor 9 tot 15% van de koppels op vruchtbare leeftijd zal de kinderwens gepaard gaan met vruchtbaarheidsproblemen. Een mogelijke behandeling uit de reproductieve geneeskunde is het verwekken van een kind door het gebruik van donormateriaal. Het debat dat vandaag bestaat rond spermadonorschap, focust zich niet meer op de ontwikkeling van het gezin. Wel de anonimiteit van donoren en het recht op informatie – voor donorkinderen over de donor, voor de donor over zijn nageslacht – staan ter discussie. De vraag die alleszins openblijft is op welke manier we vooruitstrevend zijn. Zijn we dat als we aan iedereen kenbaar maken een donorgezin te zijn en samen op zoek gaan naar de donor? Of laten we, als vooruitstrevenden, het belang dat onze maatschappij hecht aan genetische verwantschap varen en zoeken we een nieuwe definitie voor onze familie?

Dit debat kadert in de Week van de Verlichting en wordt georganiseerd door het Centrum voor Academische en Vrijzinnige Archieven in samenwerking met De Maakbare Mens vzw.

Lees meer op: https://www.demaakbaremens.org/agenda/debat-spermadonorschap-en-gezin-2-0/

Locatie: VUB, Brussel

Zondagen van de filosofie: Februari-mei

Het huisvandeMens Brussel organiseert i.s.m. Uitstraling Permanente Vorming op zes zondagen een filosofisch seminarie met brunch. Het vertrekpunt is de gezamenlijke lectuur van een tekst die door de spreker werd uitgekozen, zonder de naam van de auteur prijs te geven. Vervolgens motiveert de spreker deze keuze en stelt hij de auteur voor aan de hand van de bredere filosofische achtergrond. Daarna gaan de aanwezigen met elkaar in gesprek.

Locatie: Huis van de Mens, Brussel

Islam en vrijzinnigheid – Islam door de eeuwen heen: 11 mei

Tegen de achtergrond van islam hebben niet alleen gekende denkers zoals ibn Roesjd (Averroës) en ibn Sina (Avicenna) een belangrijke bijdrage geleverd. De rationeel ingestelde stroming van de moe’tazilieten stelde de ongeschapen aard van de Koran in vraag en denkers zoals ar-Rawandi en ar-Razi stelden gewoonweg het profeetschap voor als bedrog. Anderen wilden zuiver in de leer zijn en zo dicht als mogelijk aanleunen bij de tekst van de Koran en van de hadithen. Hedendaagse denkers, zoals de Belgische imam Khalid Benhaddou en de Franse islamoloog Rachid Benzine, trachten een islam te ontwerpen, die berust op gebruik van de rede in het kader van een liberale democratie.

Lees meer op: https://demens.nu/event/upv-islam-en-vrijzinnigheid-islam-eeuwen-heen-prof-dr-em-antonissen/

De erfenis van 200 jaar Karl Marx: 22 maart/29 maart

Karl Marx werd 200 jaar geleden geboren. Hij is een van de grote denkers van de 19e eeuw met een enorme invloed in zijn tijd, maar ook in de 20e eeuw en tot vandaag. Marx’ filosofie is een harde kritiek: eerst op de religie en de filosofie, daarna op het recht en de politiek, en uiteindelijk op de eigendomsverhoudingen in het kapitalisme. De burgerlijke maatschappij wordt getekend door vervreemding, onderdrukking en uitbuiting. Marx is echter hoopvol m.b.t. de toekomst. De maatschappelijke tegenstellingen worden steeds scherper. Zij zullen, op een onvermijdelijke manier, tot uitbarsting komen in een proletarische revolutie, die zal leiden tot een communistische samenleving zonder uitbuiting noch vervreemding. Wat blijft vandaag over van deze analyse en deze droom? In twee avonden geeft Rob Devos een uiteenzetting van de sterktes en zwaktes van Marx’ denken. Hij laat zien hoe het marxisme, met de val van het communisme, hevig onder druk kwam te staan. Maar tegelijk toont hij hoe hedendaagse maatschappijcritici zich weer door Marx laten inspireren.

Lees meer op: https://www.vormingplusmzw.be/de-erfenis-van-200-jaar-karl-marx-1818-1883

Locatie: Vormingplus Midden- en Zuid-West-Vlaanderen, Kortrijk

Filocafe Gent: Januari-maart

De Filocafés zijn intussen traditie geworden. Het zijn bijeenkomsten op café waarbij allerlei mensen verzamelen die zich bereidwillig en enthousiast aan het filosofische avontuur willen wagen. Samen trachten we een zoekende en open dialoog te voeren rond een zelfgekozen filosofische kwestie. We gaan dieper in op gedachten, meningen en overtuigingen. Het Filocafé wordt ondersteund door een ervaren gespreksbegeleider. Uitgangspunt zijn filosofische vragen en gebeurtenissen die jou bezighouden. Hoe vrij is onze huidige samenleving? Bestaan er slechte mensen? Hoe weet je wat je weet? Iedereen is welkom om mee te filosoferen of te luisteren.

Lees meer op: https://www.vormingplusgent-eeklo.be/filocaf%C3%A9-gent-8

Locatie: Vooruit, Gent

Filocafe PostX: Januari-maart

De oude Grieken wisten het al: geen betere manier om na te denken dan door met elkaar in gesprek te gaan. Met een open geest en een portie gezonde nieuwsgierigheid, waag je je in het Filocafé aan een filosofisch avontuur. Onder begeleiding van een ervaren gespreksleider ga je in dialoog over filosofische thema’s van nu. Bijvoorbeeld: Hoe vrij is onze samenleving? Bestaan er ‘slechte’ mensen? Hoe weet je wat je weet? Voor iedereen die houdt van boeiende gesprekken in een gezellige setting.

Lees meer op: https://www.vormingplusgent-eeklo.be/filocaf%C3%A9-postx-7

Locatie: PostX, Merelbeke

Johan Heldenberg speelt Marx: februari – maart 2018

Johan Heldenbergh speelt Karl Marx. Eén van de grootste acteurs kruipt in de huid van één van de grootste filosofen. Een geweldige en unieke combinatie, in een scenario en regie van Stefaan Van Brabandt.

‘De filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd; het komt erop aan haar te veranderen.’

In 2018 is het 200ste geboortejaar van Karl Marx. Geen filosoof heeft een grotere stempel op de wereldgeschiedenis gedrukt dan hij. Marx geldt als de belangrijkste theoreticus van het socialisme en communisme. En geen filosoof heeft ooit zoveel verdeeldheid gezaaid: afhankelijk van hoe zijn woorden werden geïnterpreteerd, is hij vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de ‘marxistische bevrijding’.

Lees meer op: https://www.ntgent.be/nl/productie/marx

Locatie: Minardschouwburg, Gent